
Bobry wzorem do ulepszenia szkliwa
13 lutego 2015, 13:40Chociaż bobry nie myją zębów i nie piją fluorowanej wody i tak są dobrze chronione przed próchnicą. Zawdzięczają to wbudowanemu w szkliwo żelazu.

Zatruwamy oceany milionami ton plastiku
13 lutego 2015, 11:52Tworzywa sztuczne stanowią znaczą część odpadów, które produkujemy. Znaczna ich część trafia do światowych oceanów. Tam są one szczególnie niebezpieczne. W większe odpadki zaplątują się i giną w nich chronione gatunki. Po jakimś czasie plastik rozpada się na mniejsze kawałki, może zostać połknięty przez zwierzęta, które giną, gdyż plastik zatyka im przewód pokarmowy.

Nowy mechanizm utrudniający procedurę in vitro
12 lutego 2015, 12:26Naukowcy z University of Manchester odkryli nieznany dotychczas mechanizm, który może utrudniać procedurę zapłodnienia in vitro (IVF). Skuteczność IVF wynosi około 25%, w dużej mierze dlatego, że embrion nie przyczepia się do endometrium. U niektórych kobiet, mimo ponawianych prób, nie dochodzi do zagnieżdżenia się embrionu.

Wpływ otyłości na płodność i przyszłe pokolenia można odwrócić
12 lutego 2015, 11:48Otyła matka przekazuje swoje problemy metaboliczne potomstwu za pośrednictwem zmian w mitochondriach komórek jajowych, które zachodzą na długo przed zapłodnieniem.

Krokodyle lubią... zabawę
11 lutego 2015, 11:43Krokodyle to nie groźni bezlitośni drapieżcy, ale też zwierzęta, które lubią... zabawę. Profesor psychologii Vladimir Dinets z University of Tennessee bada krokodyle od 10 lat. Już wcześniej zauważył, że zwierzęta te używają narzędzi i wspinają się na drzewa. Teraz zaobserwował u nich zachowania, które wyglądały na zabawę

Szukają rewolucyjnej insuliny
11 lutego 2015, 06:42Życie z cukrzycą nie jest proste. Prawdziwym wyzwaniem jest zaaplikowanie sobie odpowiedniej ilości insuliny. Jeśli wstrzykniemy sobie jej zbyt mało, poziom cukru we krwi się zwiększy, jeśli zbyt dużo – może spaść do niebezpiecznie niskiego poziomu - mówi profesor Daniel Anderson z Massachusetts Institute of Technology. Insulina, która jest obecnie dostępna działa niezależnie od poziomu cukru - dodaje uczony.

Sprawdzają, czy ewolucja wspomagana może uratować Wielką Rafę
4 lutego 2015, 13:49Naukowcy z Australijskiego Instytutu Nauk o Morzu i Hawajskiego Instytutu Biologii Morskiej badają, czy ewolucja wspomagana (ang. assisted evolution, AE) może pomóc koralowcom z Wielkiej Rafy Koralowej lepiej przystosować się do zmiany klimatu.

Składnik wanilii jako dowód w sprawie wymierania permskiego
4 lutego 2015, 12:26Kwaśne deszcze padające w czasie wymierania permskiego sprawiały, że okresowo gleba była tak kwaśna jak sok cytrynowy.

Ślady czerwonej farby na numerach wejść do Koloseum
3 lutego 2015, 07:43Podczas renowacji na numerach wykutych na łukach wejść do Koloseum znaleziono ślady czerwonej farby.

Niezdrowa dieta najmłodszych
2 lutego 2015, 14:37Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) ostrzegają, że niemal 7 na 10 posiłków dla niemowląt i kilkulatków zawiera zbyt dużo soli, a do większości przekąsek producenci wsypują dodatkowo cukier.